Visuele denkstrategieën
25 januari 2019
Choreografische creëren als strategie – deel 1
26 februari 2019

Goed presenteren, MOET je kunnen!

Laatst was het weer zover, met kromgetrokken tenen zat ik naar een presentatie te kijken. Hoe bestaat het, een CEO aan het woord terwijl het publiek afhaakt en ze hier en daar zelfs grapjes over hem maken…

We leven in 2019, en ja dit komt nog steeds voor

Presentatievaardigheden behoren tot de belangrijkste 21st century skills. Kinderen leren het op school, studenten doen het vanzelfsprekend in het Engels, maar hoe zit het met de groep die het nooit geleerd heeft? Degenen die misschien zijn doorgestroomd naar hogere functies en denken dat presenteren iets voor een ander is om goed te kunnen.

Is dit hard wat ik nu schrijf?

Jazeker, maar het mag – of moet misschien zelfs – gezegd worden! Als je in deze tijd niet kunt presenteren, is dat net zo erg als niet kunnen omgaan met de computer. Presenteren kun je leren. Net zoals lezen en schrijven. Ook wanneer je de ervaring hebt dat je voor elke presentatie nachten van te voren niet slaapt.

Een goede presentatie geef je wanneer je authentiek bent. Wanneer het publiek voelt dat er een ander aardig mens tegenover hen staat met een interessant verhaal.

Wat wil het publiek hoe dan ook?

Als ik de moeite neem om naar iemand te komen luisteren wil ik geboeid worden. Ik wil dat de spreker me af en toe aankijkt, of althans het idee geeft dat hij mij ziet. Dat hij het speciaal tegen mij heeft. Ik wil geraakt worden door zijn verhaal, meegenomen worden in de wereld van die ander. Ik wil me aangesproken voelen, daarna er nog over na kunnen denken en met een glimlach op terug kunnen kijken. Eigenlijk moet ik na afloop de neiging hebben de ander even te willen groeten, of misschien zelfs bedanken voor de informatie. Dat is waar presenteren over gaat, over verbinding maken met mensen en hen gretig maken meer te willen weten over het onderwerp waar je het in je presentatie over hebt.

Tranen in mijn knieholtes!

In het verleden was ik als professioneel regisseur / choreograaf bezig met een goede performance te maken en professionals te coachen in het neerzetten daarvan. Als de term ‘hier schieten de tranen van in mijn knieholtes’ viel, wist iedereen dat er nog veel moest gebeuren en werd er een flinke schep bovenop gedaan. Immers het moest goed zijn, pas als het helemaal goed is ga je op het toneel staan om het vervolgens te laten groeien tot excellentie.

Een goede performance geven is voor iedereen belangrijk. Nu, in mijn werk als trainer en begeleider van innovatietrajecten kom ik het tegen dat veel mensen hun werk doen zonder dat ze zich er betrokken bij voelen. Met automatisch een slechte performance. Alsof alle creativiteit, eigen sprankeling en zelfstandig denken in de koelkast zijn gezet.

Mensen weer in hun creatiekracht krijgen is de eerste stap op weg naar eigenaarschap en gevoel van verantwoordelijk zijn. Op weg naar een betere performance!

Cadeau

Presentatietraining? Die geef ik alleen aan professionals en aan top-managers die geen performance willen geven waar de tranen van in mijn knieholtes schieten. En het bijzondere is dat juist dat enorm veel plezier en voldoening geeft. Aan beide zijden. Omdat dit in een setting gebeurt waarin beiden weten dat er iets bijzonders gecreëerd wordt, waarin je samen op weg bent naar een eigen, sterk en sprankelend verhaal. Een cadeau voor het publiek!

Meer weten?

Neem gerust contact met mij op en stel al je vragen.

Comments are closed.